Bezoek Metaal Kathedraal

 

Op papier zijn we totaal verschillend: waar wij op een eiland bouwen, bouwt Metaal Kathedraal in en rond een oude kerk. Waar wij met jonge ondernemers werken, werkt Metaal Kathedraal met kunstenaars. Waar bij ons de nadruk ligt op duurzaamheid, ligt het in Utrecht op cultuur. Maar toch! Overeenkomsten zijn er ook volop, dus wij namen een kijkje ter inspiratie.

De Metaal Kathedraal in Utrecht is een ecologische culturele broedplaats & autonome werkplaats voor kunstenaars. In de voormalige Buurtschap De Meern, aan de rand van de bebouwing van Leidsche Rijn en vlakbij de A2, gebeurt iets spannends. Daar is de afgelopen jaren een vrijplaats ontstaan waar ecologie, kunst, cultuur, natuur en cultureel ondernemerschap samengebald worden in een uitzonderlijk gebouw: de Metaal Kathedraal.

Initiatiefnemer Maureen Baas was in 2011 op zoek naar een atelier om theater te maken. In de winter op het fietsje trof ze dit magische plekje. De voormalige metaal fabriek Metak besloot na ruim 40 jaar te verhuizen naar een “echt” fabriekspand ipv een omgebouwde kerk. De huidige eigenaar wilde er appartementen in maken na het vertrek van Metak. Dus kon het tijdelijk gehuurd worden. Het regende er binnen en het pand was zwaar verwaarloosd. Maar dat mocht de pret niet drukken.In  2012 schoof partner Abel Tattje aan en groeide de broedplaats als kool. Inmiddels zijn er talloze kunstenaars gehuisvest, is het pand gekocht en is de Metaal Kathedraal here to stay! Stap voor stap wordt het pand nu opgeknapt en wordt er steeds meer geprogrammeerd. Het is een komen en gaan van omwonenden, stedelingen en landgenoten. Een touch of Urban Greeners zal er op termijn ook te vinden zijn: Urban Greener Xavier van Weerwoud werkt ook hier om samen met de kunstenaars een bijzonder voedselbos te ontwikkelen.