Stadskas, partykas, filmkas, kunstkas, kantoorkas?

 

Hij staat al even te shinen, maar is sinds kort gebeurt er ook veel rondom: de kas. Deze negen meter brede bij 21 meter lange bij 5 meter hoge grote jongen wordt, tja, hoe definiëren we ‘m? Stadskas, opslagkas, huiskas, bouwkas, kantoorkas, eventkas, partykas, filmkas, winkelkas, groeikas, kunstkas… en ga zo maar door. Precies zoals bij een creatieve broedplaats past, is ook deze kas multi-inzetbaar.

Onder de kas ligt een zogn. Climate Battery op basis van Ground to Air Heating Technologie (GAHT). Warme lucht wordt in de zomer de grond ingezogen, waardoor de warmte in de grond opgeslagen wordt. In de koude winter laten we deze warmte weer vrij door warme lucht de kas in te blazen. Behoorlijk slim, want kost nagenoeg geen energie!

Warm water krijgen we van onze biomeiler. Ook in deze enorme composthoop naast de kas liggen slangen vol water. Door het composteren van de houtsnippers, kan het binnenin de biomeiler wel 70 graden worden; de perfecte temperatuur om het water in de slangen te verwarmen dus. Na 2 jaar zullen de houtsnippers allemaal tot compost verworden zijn, wat weer zeer voedzame grond is om dingen mee te verbouwen.

Naast (en deels in) de kas zal een moestuin aangelegd worden waar we aan wisselbouw gaan doen. Dus ook mooie plannen en ambities om bijvoorbeeld hop voor Utopia Eilandbier te kweken of wortelen voor verse broodjes Knakwortel.