Meet the Maker: Femke Mosch

 

De makers van de groene stad – wie zijn dat eigenlijk en wat drijft ze? De komende tijd stellen we ze hier een voor een aan je voor en laten we je kennis maken met deze bijzondere ondernemers.

Femke runt haar eigen studio en biedt hands-on food innovation consultancy. Een oud-gediende uit de eerste lichting Urban Greeners, waar we samen Prik ontwikkelde: een reizende bar met limonades van natuurlijke ingredienten. Sinds 2013 is ze ook zelfstandig aan de slag en werkt ze onder andere voor de Floriade Almere 2022, Anneke Ammerlaan/Vision on food, SoFine Foods, Fair Trade Originals en nog veel meer.

Hoe kwam je op het idee van je bedrijf?
Tijdens mijn studie heb ik veel projecten rondom eten en het gedrag van mensen rondom dit thema gedaan. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd met ‘de Poederij’; een visie op het eten van natuurlijke poeders. Mijn interesse in eten was er altijd al, ook al was die eerst wat negatief door een eetstoornis die ik heb gehad. De relatie tussen mensen en eten vind ik heel interessant, eten is zoveel meer dan vulling; het is politiek, sociaal, economisch etc. De tijdsgeest zie je altijd terug in de trends rondom eten en drinken. Zoals nu met de ‘no waste’ trend zijn conserveringstechnieken weer in de mode. Of bijvoorbeeld door de angst voor terrorisme en ander gevaar zoeken we comfort food wat vertrouwd aanvoelt zoals stamppot.

Waar ben je het meest trots op?
Dat er steeds meer klanten bellen voor advies omdat ze mijn manier van denken waarderen. Zo heb ik laatst een telerorganisatie geholpen met het verwerken van hun reststromen.

Waarom vind je het zo belangrijk om duurzaam te ondernemen?
Niemand kan meer onder duurzaamheid uit. Waar het eerst een ‘extraatje’ was voor de klant, zit het nu in de randvoorwaarden verweven. Het is heel interessant om te zien hoe bedrijven hiermee omgaan, er is een groot spanningsveld tussen #groendoen en geld verdienen. Uitdagingen waar start-ups in het klein mee te maken hebben kunnen vrij snel oplossingen daarvoor vinden, grote bedrijven hebben hetzelfde probleem alleen dan in een veel groter volume. Om tot een goede oplossing te komen is onderzoek en tijd nodig. Stel je bent tomatenteler, op kleinschalig niveau kun je die overige tomaten die niet aan de voorwaarde voldoen wel aan de weg verkopen of aan je buren geven. Voor een bedrijf met 300 hectare tomaten moet je toch echt met een betere oplossing komen om een geschikte plek te vinden, waar je tegelijkertijd ook nog economisch op vooruit gaat. Bij een start-up zit #groendoen in hun systeem, bij grotere bedrijven is #groendoen iets nieuws en moet het in het huidige systeem worden toegepast. Dat is onder andere een dienst die wij verrichten.

Ben je altijd al zo bezig geweest met #groendoen?
Mijn interesse is groter geworden sinds m’n studie en m’n werkende leven. Dan ga je op onderzoek uit en kom je veel tegen die beter kunnen. Het fijne is dat ik nu ook écht structureel kan helpen.

Wat is je beste beslissing van de afgelopen 12 maanden geweest?
Mijn nieuwe keuzetactiek. Ik geef mezelf een bepaalde tijd om een keuze te maken, in die tijd doe ik onderzoek, schrijf ik alle voors en tegens op en forceer ik mezelf een keuze te maken. Je weet het antwoord toch pas als je de keuze hebt gemaakt. Ik was altijd iemand die eindeloos kon tobben, maar dat is zo’n beetje het meest energievretende activiteit die er is. Mijn keuzes probeer ik altijd strategisch te kiezen met oog op de toekomst.

Wie is jouw inspiratiebron?
Dat is niet een specifiek persoon, maar meer ondernemers in het algemeen. Ik vind het altijd inspirerend om te zien hoe zij te werk gaan, hoe lossen zij problemen op en wat hun drijft om ondernemend te zijn.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
In de keuken koken of bakken, met vrienden uit eten, lezen.

Wat maakt jou een echte Urban Greener?
Ondernemend, creatief, frisse blik, nieuwsgierig en open minded.