Meet the Maker: Maarten Hupkes

 

De makers van de groene stad – wie zijn dat eigenlijk en wat drijft ze? De komende tijd stellen we ze hier een voor een aan je voor en laten we je kennis maken met deze bijzondere ondernemers.

Maarten Hupkes (26), is event manager bij Urban Greeners en in die hoedanigheid ook festivalmanager van GROW Festival. Een enorme klus met dito impact. Maar alsof dat nog niet genoeg is, werkt hij ook aan zijn nieuwe project: de Blue Mirror.

Hoe kwam je op het idee van GROW en Blue Mirror?
GROW Festival slaat een brug tussen twee werelden die elkaar voorheen nog niet vaak ontmoetten: duurzaamheid en hiphop. Ik vind het belangrijk dat duurzame projecten zoals die van de Urban Greeners voor een breed publiek toegankelijk zijn. GROW speelt hier als jaarlijks terugkerend festival een significante rol in. Wat betreft Blue Mirror wilde ik een rondreizende escape-room maken, waarin (festival)publiek de strijd aan moet gaan met het wassende zeewater. Zodoende brengen we klimaatverandering op een activerende manier onder de aandacht. Stilzitten is in de Blue Mirror geen oplossing en dat is in het dagelijks leven natuurlijk ook écht zo.

Met wie werk je samen en hoe is de rolverdeling?
GROW wordt georganiseerd door een professioneel festivalteam uit heel het land. Iedereen heeft een eigen taak, maar iedereen heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Zo zorgen we ervoor dat GROW niet alleen aan de voor- maar ook aan de achterkant zo groen mogelijk is. Blue Mirror ontwikkel ik met dé escaperoomspecialist van Nederland: Sherlocked. Zij zijn verantwoordelijk voor een aantal succesvolle escaperooms in de Randstad. Het project wordt geleid door Pim Schachtschabel (creative director) en mij (managing director).

Waar ben je het meest trots op?
Dat we bruggen slaan tussen verschillende werelden. Wij hebben soms mensen over de vloer die het eerste uur nog niets van duurzaamheid afweten en na een dag vol groene ideeën naar huis gaan.

Waarom vind je het zo belangrijk om duurzaam te ondernemen?
We leven in een wereld waarin mensen, bedrijven en de overheid te gemakkelijk naar elkaar wijzen als het gaat om duurzaamheid. Iedereen geeft elkaar de schuld, maar te weinig mensen doen er daadwerkelijk iets aan. De transitie naar een duurzamere toekomst vraagt om radicale denkers en doeners. Ik voel me thuis in die groep.

Ben je altijd al zo bezig geweest met #groendoen?
Opgegroeid op een boerderij, in the middle of nowhere (het bestaat nog in Nederland), was groendoen bij ons thuis vanzelfsprekend. Als boerenfamilie ben je namelijk deels afhankelijk van het weer. Dit gedachtegoed draag ik mee in mijn DNA. Alles wat we doen of laten heeft impact. En dat besef ik me steeds meer.

Wat is je beste beslissing van de afgelopen 12 maanden geweest?
GROW Festival is een nieuwkomer in de Nederlandse festivalwereld en in Almere. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Mijn beste beslissing is geweest dat ik ondanks pittige tegenslagen altijd ben blijven geloven in de meerwaarde en de kracht van het festival en dus door heb gezet.

Wie is jouw inspiratiebron?
Joop Mulder, oprichter van Oerol. Ik vind hem een prachtig voorbeeld van een innemende, hardwerkende, creatieve maar toch heel sociale man, die nooit zijn omgeving uit het oog verliest.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Musea bezoeken ter inspiratie (je moet naar Museum Voorlinden!), de natuur in, sporten of naar een goed feest of festival natuurlijk!

Wat maakt jou een echte Urban Greener?
Ik denk mijn vermogen om positief kritisch naar de wereld te blijven kijken en daarin radicale stappen durven te zetten. Ik ben altijd op zoek naar verandering en verbetering: die eigenschappen zijn nodig als je de wereld wilt vergroenen.