Meet the Maker: Toon Roozen van Grown

 

De makers van de groene stad – wie zijn dat eigenlijk en wat drijft ze? De komende tijd stellen we ze hier een voor een aan je voor en laten we je kennis maken met deze bijzondere ondernemers.

Als zoon van twee landschapsarchitecten was al gauw bepaald dat hij ook iets groens ging doen. Toon Roozen (25) studeerde Product Design & Urban Technology in Amsterdam en raakte gefascineerd door het gebruik van LED licht voor het beter laten groeien van planten. Een business idee was geboren.

Wat doet Grown?

Grown denkt na over gezonde voeding en maakt ‘Eco Friendly Kitchen Products’; we begonnen met een mini kasje met LED licht, waarin je zelf cressen in de keuken kunt kweken. Dit zijn bijzondere plantjes, want een supergezonde vervanger voor ongezonde smaakversterkers. Het is echt bijzonder hoeveel soorten, en hoeveel smaken er zijn. Momenteel ontwikkel ik dit product verder, om het nóg laagdrempeliger te maken voor mensen om deze cressen thuis te kweken.

Hoe kwam je op het idee van je bedrijf?

Tijdens een gastcollege op mijn opleiding leerde ik over nieuwe LED technologie om planten binnen beter te laten groeien. Dit wilde ik graag toepassen in een consumenten product voor in de keuken.

Met wie werk je samen en hoe is de rolverdeling?

Koppert Cress is de launching partner van Grown en speelt nog steeds een grote rol als partner en leverancier. Maar in principe werk ik helemaal alleen aan de productontwikkeling, sales en marketing. Met name in dat laatste, is Urban Greeners een partner.

Waar ben je het meest trots op?

Op het nieuwe product van Grown wat nu in ontwikkeling is. Ik kan er nog niet teveel over vertellen, maar ik weet zeker dat dit veel mensen zal aanspreken!

Waarom vind je het zo belangrijk om duurzaam te ondernemen?

Ik vind het belangrijk dat we allemaal goed en gezond eten. Door minder dierlijke producten te consumeren helpen we onszelf en de planeet, lekker duurzaam dus!

Ben je altijd al zo bezig geweest met #groendoen?

Ja. Ik ben opgegroeid in een groene omgeving in Weesp aan de rand van Amsterdam. Met twee landschapsarchitecten als ouders speelde groen vanaf jongs af aan al een belangrijke rol.

Meer informatie over Grown vind je hier.