Meet the Maker: Valerie Bos

 

De makers van de groene stad – wie zijn dat eigenlijk en wat drijft ze? De komende tijd stellen we ze hier een voor een aan je voor en laten we je kennis maken met deze bijzondere ondernemers.

Valerie Bos is een bezig bijtje. Vol ideeën en energie. En daadkracht. Zo hielp ze de Drijfveer runnen, heeft ze haar eigen concept- en campagnebureau Van Loof en zette ze met succes Knakwortel in de markt. Dat meteen mocht rekenen op veel persaandacht!

Hoe kwam je op het idee van je bedrijf?
Ik wou een duurzaam buurthuis oprichten. Maar toen ik op zoek ging naar andere jonge ondernemers om van te leren in de stad kon ik ze niet goed vinden. Dus besloot ik evenementen te organiseren waar we bij elkaar konden komen. Dit groeide uit tot een campagne bureau waarmee ik nu wekelijks voor allerlei doelgroepen evenementen en bijeenkomsten organiseer.

En ik ben bezig met nog een heel leuk andere onderneming. Ik lustte bijna geen groenten en ben vegetarier. Dat is best wel een uitdaging. Mijn beste vriend en mede Urban Greener Koen kwam toen met een broodje met wortel en dat vond ik zo lekker. Zo ontstond Knakwortel, een gemarineerde wortel op een hotdog broodje. In het voorjaar van 2018 liggen we in de supermarkt.

Met wie werk je samen en hoe is de rolverdeling?
Met Van Loof werk ik vooral samen met het bedrijfsleven, overheid en het onderwijs. Zij huren mij in om diverse doelgroepen te activeren.
Met Knakwortel werk ik samen met Koen. Het bedrijf is van ons en samen maken we er een succes van.

Waar ben je het meest trots op?
Ik denk toch wel op de Floriade Food Experience die ik in de zomer van 2017 heb georganiseerd. Hier kwamen ruim 7500 mensen naartoe om kennis te maken met de keuken van de toekomst. Het was vooral zo gaaf omdat je mensen niet alleen inspireert maar ook activeert. Zo maken we samen de wereld een beetje beter.

Waarom vind je het zo belangrijk om duurzaam te ondernemen?
We staan allemaal voor grote uitdagingen in de wereld. En we zijn niet alleen onderdeel van het probleem maar ook onderdeel van de oplossing. Ik kan steeds kleine beetjes impact maken met wat ik organiseer en daarmee een bijdrage leveren.

Ben je altijd al zo bezig geweest met #groendoen?
Ik wou heel graag Aardrijkskunde lerares worden. De aarde, de natuur, ik vind het fascinerend en heel bijzonder. Daar over vertellen, kinderen en jongeren meenemen naar de natuur en hen laten ervaren hoe mooi het is. Dit dichterbij brengen vind ik heel gaaf.

Wie is jouw inspiratiebron?
Mijn oma. Zij laat mij zien dat je ongeacht je leeftijd, je situatie, overal voor kunt gaan. Als je iets echt wilt dan lukt het je ook. Zij is 85 en werkt nog fulltime, hoe gaaf is dat. Ik hoop dat ik net als haar altijd zo in het leven kan staan.

Hoeveel tijd stop je in je bedrijf?
Ik werk fulltime. En stiekem een beetje meer. Mijn werk is een feestje en gaat eigenlijk altijd door. Wanneer je iets doet dat je heel leuk vindt is het bijna geen werk meer en maakt het niet uit hoeveel tijd je daarin moet stoppen.

Wat doe je graag in je vrije tijd?
Het liefst ben ik dan buiten. Ook lees ik graag en ik heb de droom om ooit nog iets met kunstgeschiedenis te gaan doen.

Wat maakt jou een echte Urban Greener?
Duurzaamheid is niet iets wat er is van 9 tot 5. Het is geen beweging die nog op gang moet komen. Het is iets waar we allemaal onderdeel van zijn. Ik ben niet met duurzaamheid bezig wanneer het mij uitkomt. Je draagt altijd zorg voor de wereld. En ik denk mee met de mensen om mij heen die het nog niet vanzelfsprekend zien, door ruimte te creëren voor verandering.