Oogstdag ABC: bietenbier, workshops en lekker eten

 
 

De afgelopen maanden stak kunstenaar en Urban Greener Alexander Geijzendorffer van Cateringa & Kompanen de handen uit de mouwen én in de grond op het land in Kraggenburg (Noordoostpolder). Met hem de deelnemers van de Agrarische Balkontuin Coöperatie (ABC). Noeste arbeid én een sociaal experiment.

“Ik merkte dat mensen zich wél betrokken voelen bij een tomaat die op hun vensterbank groeit, maar groente waar boeren veel energie en geld in hebben gestopt, liggen voor een prikkie in de supermarkt en worden thuis even makkelijk weggegooid. Het lijkt wel of groente niets meer waard zijn,” aldus de kunstenaar. Het idee van het ABC is dan ook dat de deelnemers volledig mee konden leven met de gebeurtenissen op het land. De gewassen worden behandeld zoals ze dat thuis ook zouden doen; iedereen deed mee, kon continu alles volgen en over alles werd gezamenlijk besloten. Heeft dit de betrokkenheid vergroot? “Dat gaan we nu zien”, aldus de kunstenaar. “De deelnemers mogen hun eigen deel van de oogst meenemen, en ik ben benieuwd hoe ze ermee om zullen gaan!”

Op zaterdag 21 oktober organiseert ABC een feestelijk oogstdag. Met workshops, discussies en lekker eten: een lunch en een diner met de oogst van het land. Brouw ter plekke bietenbier of leer hoe je wortels inmaakt. Ervaren koks leren iedereen die dat wil weten hoe je dat doet. Ook kan bij de lunch en het diner meteen geproefd worden of deze groenten met een bijzondere aanpak en persoonlijke betrokkenheid nou anders smaken dan meer anonieme groenten. Over landbouw, de waarde van groente en fruit en de toekomst van ons eten worden op de oogstdag ook discussies geörganiseerd. Akkerbouwers, moestuiniers en leden gaan in kleine groepen in gesprek.

De dag is vrij toegankelijk voor iedereen die meer wil weten. Lunch en diner worden verzorgd tegen een kleine bijdrage.

Wanneer: 21 oktober 12.00-20.30
Waar: Hertenweg 22, Kraggenburg

Meer informatie op www.cateringa.nl/abc
Voor vragen, interviews of fotomateriaal, mail naar abc@cateringa.nl of bel Alexander Geijzendorffer op 0611143501.