Powder to the people!

 
 

Een van onze ondernemers, Cateringa & Kompanen, bekend van Alga’s Bar, heeft een nieuw project: koken met E-nummers! Say what?

Honig kondigde vorig jaar aan om onder druk van de publieke opinie zo veel mogelijk E-nummers van hun verpakkingen te willen schrappen. De industrie zelf heeft weinig problemen met E-nummers, maar het voedingsmiddelenconcern wil hiermee een groep kritische klanten tegemoet komen. Het Rotterdamse kunstenaarscollectief Cateringa & Kompanen denkt dat mensen beter zelf kunnen leren koken met voedingsadditieven dan dat alle E-nummers uit het eten gehaald moeten worden. De kunstenaars zijn bezig met een onderzoek naar welke additieven een plaats verdienen in het keukenkastje van de toekomst. Komende maanden organiseren zij een serie workshops waarin ze samen met de deelnemers gaan experimenteren, te beginnen op 20 november bij stichting Mediamatic in Amsterdam.

De leden van Cateringa & Kompanen maken eat-art, een kunstvorm die zich bezig houdt met eten. Door hun publiek actief te betrekken bij projecten die alle zintuigen aanspreken, willen ze controversiële onderwerpen bespreekbaar maken. Deelnemers aan een diner of workshop zijn medeverantwoordelijk voor het resultaat en hebben tijd om over het onderwerp na te denken. In hun nieuwste project “Powder to the People” willen ze de kloof tussen consument en voedselindustrie overbruggen. De afgelopen jaren heeft de weerzin van consumenten tegen E-nummers in voorverpakt eten gehoor gevonden bij grotere voedingsmiddelenproducenten. Dit resulteert in een zogeheten “clean label” strategie, waarbij sommige bedrijven zoeken naar nieuwe recepten en additieven. Anderen zoeken naar verhullende namen voor dezelfde stoffen of natuurlijke concentraten met hoge concentraties er van. Deze laatste methodes, zorgen er volgens Cateringa & Kompanen juist voor dat de consument minder goed geïnformeerd raakt.

Alexander Geijzendorffer, één van de kunstenaars, ziet het als volgt: “Voedingsadditieven zijn niet alleen een manier voor fabrikanten om extra winst te maken. Sommige additieven kunnen helpen om voedselverspilling tegen te gaan, dieetvoeding te maken of allergenen en dierlijke producten te vervangen. Door hier bewust mee om te gaan, kunnen sommige middelen juist bijdragen aan een duurzamer voedingssysteem. Maar dan moeten we er wel eerst meer over weten”.

Meedoen met de workshops “Powder to the People: Experimenting with Emulsifiers”? Dat kan! Kijk op http://cateringa.nl/index.php/2017/10/11/exxxproeven

20 nov 19.00 – 22.00
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam

n.t.b. dec
Mediamatic Biotoop, Dijksgracht 6, Amsterdam

9 januari
BlueCity010, Rotterdam