UTOPIA EILAND

Urban Greeners hebben een eigen eiland dat onderdeel uitmaakt van de Floriade Almere 2022. Een wereldexpositie met groene voorbeelden, een half jaar lang, met duizenden bezoekers per dag van over de hele wereld. Een internationaal event dat gaat over het vergroenen, beter en mooier maken van de stad.

Ons eiland is 4 hectare groot en heet: Utopia. Het ademt de sfeer van wilde natuur, ligt in open water en kent een rijke combinatie van besloten plekken, uitkijkpunten, strandjes en grasland. Sinds de aanleg heeft de natuur hier ongestoord haar werk gedaan. Hier vind je een aantal beschermde diersoorten, zoals een bever en een ijsvogel! Maar ook oude vlierstruiken en rietkragen waarin zwanen broeden.

Op Utopia verwezenlijken wij onze dromen. De komende jaren laten wij Almere en de rest van de wereld  zien hoe wij samen bouwen aan de stad van de toekomst. Een stad waarin verstedelijking en natuur elkaar niet verstoren maar versterken.

Onze vorderingen zijn goed te zien: bij de entree van het eiland staat ons toekomstige Kas. Een 9 bij 21 meter grote glazen kas, zal gaan dienen als werkplek, bar, huiskamer, event locatie, of zeg maar gewoon: de huiskamer van het eiland. Daarnaast staat een metershoge biomeiler, die ons twee jaar lang van warm water gaan voorzien. Op het eiland staan verder twee zeecontainers als opslag, met daarop een dakterras en de eerste twee tiny houses.

Duurzaam
Alles wat we op het eiland bouwen, proberen we zo duurzaam mogelijk te doen. De biomeiler is daar een goed voorbeeld van. Ook is het concept van de tiny houses dat: nagenoeg zelfvoorzienend en met een zo klein mogelijke footprint leven. En ook op onze Climate Battery zijn we trots. Urban Greener Xavier zette de kas op een Ground to Air Heat Transfer-systeem (GAHT™). Dat is een mondvol voor een ingenieus ondergronds buizenstelsel dat in warme periodes de warmte uit de kas in de bodem opslaat en zo de kas koelt, maar in koude periodes juist die warmte weer afgeeft aan de kas en zo de kas verwarmt. Een ideaal systeem dat de temperatuur in onze kas zoveel mogelijk constant houdt, en dat alles met het elektriciteitsverbruik van een zuinige koelkast!

Het GAHT™ ontwerp werd gedoneerd door CERES Greenhouse solutions en de ventilatoren door SystemAir.