Jeuk, bultjes, blaasjes: contact met de brandharen van een processierups is niet aan te raden. En het worden er steeds meer in Nederland. Een probleem dus. Maar Emile Corre (27) denkt niet in problemen, hij denkt in oplossingen. Ook als het gaat om een rupsenplaag. Die hebben wij als mensen we zelf gecreëerd, zegt hij, dus we moeten hem ook zelf oplossen. Hoe? Door er saus van te maken. Nogal een proces, waarbij de rupsen eerst geoogst werden met een stofzuiger. Sorteren, schoonmaken, haartjes wegbranden en dan hup, in de blender. Beetje goji, zout en water erbij, zes maanden laten fermenteren en voilà: saus van processierups. Of dat lekker is? Proef maar.
Er wordt veel kwaad gesproken over de reuzenberenklauw maar kok en natuurgids Rens Spanjaard (36) schat hem wel op waarde. Een ideale plant om de bodem op te bouwen en open te breken, is het volgens hem. En daarmee perfect voor de jonge grond van de Flevopolder natuurlijk. Toch bestrijden we hem. Spanjaard – die ook wildpluk wandelingen organiseert en precies weet wat je kan met wat hier groeit en bloeit – raakte gefascineerd door de berenklauw en hoe we deze prikplant kunnen gebruiken. Hij maakte er medicinale zalf, met rijp zaad van de berenklauw. Maar let op: het is een pittig goedje geworden waar de huid dunner van wordt. Want je kunt de berenklauw wel in een potje stoppen, maar z’n prikkerige karakter neemt-ie mee.
Een genadeloze woekeraar, dat is de reputatie van de Japanse duizendknoop. Yoshinari Nishiki (34) – ook Japans trouwens – temde het monster en maakte er een energiedrankje van: Eroi, wat staat voor Energy Return on Investment. Op de oever van het IJmeer in Almere Poort verzamelde hij eerst de jonge scheuten van de duizendknoop. Inkoken, afkoelen, bottelen en dan het resultaat: een troebel drankje, tikje appelig van smaak. We proostten en proefden het bij Finish Your Breakfast in het centrum van Almere. Nishiki ziet zijn creatie vooral als waarschuwing: pas op voor de Japanse duizendknoop, want hij woekert zich overal doorheen. Maar eenmaal getemd, ingekookt en uitgeperst in een flesje kan-ie geen kwaad meer. Integendeel.
Wie zaait, die oogst. En in Almere zaaien we al jaren. Daarom wordt deze tuinstad steeds rijper en valt er een hoop te oogsten. Met een aantal beloftevolle makers gingen we op expeditie om te zoeken naar wat er groeit, wat er bloeit en wat we daarmee kunnen. Almere als oogststad dus. Het leverde drie producten op, rechtstreeks uit de natuur en gemaakt van misschien wel de minst voor de hand liggende ingrediënten. Saus van processierups, energiedrank van Japanse duizendknoop en zalf van de reuzenberenklauw – onverwacht ontzettend goed, net als Almere zelf.
Op donderdag 16 juni om 19:30 lanceerden we bij StrandLab Almere het project ‘Almere Oogst’ en presenteerden we samen met de makers Emile Corre, Rens Spanjaard en Yoshinari Nishiki de eerste drie producten. Bekijk hier de foto’s.